Jdi na obsah Jdi na menu

Vracovské hody

10. 5. 2013

Ve Vracově se každý rok konají tradiční Vracovské hody s věncem a káčerem. Pořádá je vracovská chasa vždy třetí víkend v říjnu. Vracovské hody patří k největším hodům v  České republice. Tradičně se jich zúčastňuje okolo 400 krojovaných. V roce 2013 to bylo dokonce více než 600 krojovaných

Průběh hodů:

Sobota

Hody začínají v jednu hodinu srazem krojovaných u Kulturního domu, kde chybí mladí stárci, pro které krojovaní později půjdou. Potom krojovaní odejdou průvodem k radnici. Loňští mladí stárci zde požádají radní a starostu o povolení konání hodů. Radní po krátké poradě hody povolí.

Od radnice pokračuje průvod pro mladého stárka. Poté průvod pokračuje k domu mladé stárky. Průvod odchází v čele s mladými stárky, kteří nesou věnec. Věnec je symbolem sobotních hodů. Průvod projde celým městem do tělocvičny, kde se koná hodová zábava. Úkolem krojovaných na zábavě je chránit věnec, aby jim ho nekrojovaní nebo přespolní neukradli. Pokud by se tak stalo, museli by krojovaní věnec vyplatit vínem a burčákem.

Neděle

V neděli se krojovaní sejdou opět u kulturního domu, kde narozdíl od soboty chybí starší stárci, které půjde krojovaný průvod vyzvednout. Krojovaný průvod poté pokračuje se stárky, kteří nesou káčera, celým městem se zastávkami u fary, hospody a pekárny až do tělocvičny, kde se koná hodová zábava až do pozdních hodin.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Hody